Att skapa en bra fågelmatning i din trädgård.
Att mata fåglar är ett trevligt och avslappnande sätt och samtidigt lite spännande då du får kontakt med naturen på riktigt nära håll.
Samtidigt som du gör nytta, då fåglarna får mat, får du som tack för besväret se dessa fantastiska flygande djur på riktigt nära håll.
Har du tur kanske en riktigt sällsynt fågel kommer och kalasar på ditt smörgåsbord.
En välbesökt fågelmatning behöver inte bli speciellt dyrt heller, då Sjöbogården erbjuder många stora ekonomiska förpackningar.
Det förekommer en hel del myter om fågelmatningen och teorierna stämmer inte alltid överens, men en sak som de allra flesta är överens om är att fågelmatningar och fågelvänliga trädgårdar är bra för fågellivet. Om du rengör matningen ibland så kommer det enbart bli en positiv upplevelse för dig och dina nyvunna kompisar fåglarna.
Var ska man mata?
Sätt gärna upp fågelmatningen nära en buske eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar.
Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas.
Vad ska man mata med?
Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap. Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika mat så att du kan locka olika arter. Här är några exempel:
• Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar
• Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor
Fåglar äter över lag vad som finns tillgängligt och är inte speciellt kräsna heller.
Vad bör man använda för behållare eller bord?
Behållare där fåglarna inte sitter i maten är klokt eftersom det minskar den eventuella smittospridningen. Fåglar som föredrar fågelbord brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna.
Är det farligt för fåglarna eller mig själv att ha en fågelmatning med tanke på smittorisken?
Smittskyddsinstitutet varnar för salmonellaspridning vid fågelmatningar och rekommenderar inte fågelmatsbord där fåglarna kan bajsa i maten.
Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata?
Fåglar är inte dumma. De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon fara att mata fåglar året om. Tänk på att den enda större sysselsättningen en fågel just har är just att leta efter föda.
Skator/kråkor/nötskrikor äter upp all mat för småfåglarna – vad ska jag göra?
Om du inte kan glädjas åt att dessa arter får mat så kan det vara en idé att sätta upp någon form av stålnät runt matningen som inte stora fåglar kommer igenom. Kråkfåglar kan också få för sig att jaga småfåglar vid matningar, men normalt sett är det sparvhökar och katter som utgör de största hoten.
Är det viktigt att förse fåglarna med vatten?
Viktigt är kanske att ta i, men det är absolut ett välkommet tillskott för dem. De behöver rengöra fjäderdräkten och dricka vatten. Se bara till att rengöra behållaren ibland. Ett sätt att hålla vattnet isfritt lite längre ska vara att lägga en tennisboll i vattnet, som då skapar rörelser i vattnet och minskar risken för isbeläggning. Huruvida det fungerar och inte skrämmer bort fåglarna vet vi inte, men återkoppla gärna om ni har testat det.
Håll dock inte olja i vattnet för att det inte ska frysa.
Får man anordna en fågelmatning i skogen/på annans mark?
Fråga om lov från markägaren innan du sätter upp en fågelmatning utanför din egen tomt.
– De flesta markägare blir glada när de hör att det finns något att värna om på deras mark.
Skicka oss gärna andra tips, det uppskattar vi.



